Прокуратура розслідує знущання над українськими військовополоненими, яких росіяни захопили на Харківському напрямку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прокуратура почала розслідувати знущання над українськими військовополоненими, яких росіяни захопили на Харківському напрямку.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Жорстоке поводження, погрози, імітація розстрілу та психологічний тиск кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК), за що загрожує до 12 років увʼязнення. Прокуратура зауважує, що російські військові на відео порушили Женевські конвенції, які мають гарантувати військовополоненим гуманне ставлення.

У неділю, 2 червня, омбудсмен України Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Червоного Хреста через вказане відео знущань з українських полонених. На відео російські військові ведуть чотирьох полонених, бʼють одного з них та стріляють з автомата поруч із його головою, а також змушують співати гімн СРСР.

Лубінець наголошував, що це системна практика окупантів, яка є порушенням Женевських конвенцій. Російські війська, однак, дуже часто не дотримуються правил ведення та звичаїв війни, про що свідчать чисельні факти розстрілів і катувань полонених.

Журналісти «Суспільного» пишуть, що ідентифікували одного з росіян на відео та отримали підтвердження від нього самого. Йдеться про оператора — це 32-річний Олексій Леонідович Кіпрін з позивним «Барс», який воює проти України з 2014 року, був у складі батальйону «міліції ЛНР», а наразі є командиром штурмової роти.

Кіпрін родом із Санкт-Петербурга. Вдома на нього чекає дружина Наталія і малолітній син. Своєю участю у війні він активно хизується в соцмережах.

Журналісти «Суспільного» написали Кіпріну у WhatsApp. Він думав, що листується з росіянами, тому підтвердив, що відео знімав саме він. «Гімн [полонені] співали погано. Запотиличників надавали і в табір військовополонених передали. Зазвичай під час зачистки немає часу своїх евакуювати, тут полонені», — писав Кіпрін.