Прокурори оскаржуватимуть закриття справи щодо силовиків, які розігнали Євромайдан у 2013 році

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Прокурори Офісу генерального прокурора України подадуть апеляцію на рішення Шевченківського райсуду Києва про закриття кримінальної справи проти силовиків, звинувачених у злочинах проти протестувальників Євромайдану 30 листопада та 1 грудня 2013 року.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора України.

Шевченківський районний суд міста Києва 24 травня 2024 року ухвалив рішення закрити за строками давності кримінальну справу щодо чотирьох керівників підрозділів столичного «Беркуту» і начальника управління громадської безпеки Київської міліції. Їх звинувачують у перевищенні влади з насильством і протиправному перешкоджанні акціям протесту 30 листопада та 1 грудня 2013 року.

Обвинувальний акт скерували до суду у 2015 році.

Як зазначають в Офісі генпрокурора, під час судового розгляду сторона захисту постійно зловживала процесуальними правами, щоб зривати судові засідання й затягувати розгляд справи. З огляду на це прокурори неодноразово просили суд не затягувати справу і розглянути її швидше.

Зараз прокурори готують апеляційну скаргу на судове рішення Шевченківського райсуду, тому що суд не дотримався вимог Кримінального процесуального кодексу України при закритті справи через закінчення строків давності.

  • 21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан, після того як Віктор Янукович зупинив підготовку до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Протести переросли в антиурядові й набули більших масштабів після розгону студентів міліцією 30 листопада. У лютому 2014 року розстріли мітингувальників призвели до повалення режиму Януковича.
  • Події Євромайдану отримали назву Революція гідності, а загиблих стали називати Небесною сотнею. За даними прокуратури та МВС, під час революції загинули 107 людей. Ще 2,5 тисячі людей постраждали.
  • Минулого тижня колишньому командиру автотранспортного взводу «Беркуту» в Севастополі та ще трьом співробітникам цього спецпідрозділу повідомили про підозру в держзраді та заволодінні вогнепальною зброєю через зловживання службовим становищем. Вони придушували мирні акції протесту в Києві у 2014 році, а повернувшись до Севастополя сприяли росії в окупації Криму.
  • На початку березня ексзаступник командира кримського підрозділу «Беркуту» отримав 15 років увʼязнення за держзраду і перевищення влади.