Міжнародний суд ООН зобовʼязав Ізраїль припинити наступ на Рафах у Газі

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення, яким зобовʼязав Ізраїль припинити військовий наступ та інші дії в Рафаху. Судді аргументували це «безпосередньою небезпекою» для палестинського народу. За це проголосували 13 суддів із 15, два були проти.

Йдеться про так звані термінові тимчасові заходи щодо Ізраїлю в межах позову, ініційованого ПАР та низкою інших країн.

У січні суд зажадав від Ізраїлю вжити заходів щодо недопущення геноциду палестинського населення в секторі Гази, а також сприяти покращенню гуманітарної ситуації. Тоді суд не вимагав повного припинення військової операції Ізраїлю проти угруповання ХАМАС (визнано терористичною у США та ЄС) у секторі Гази. Нинішнє рішення стосується саме Рафаху, а не всієї території сектора.

Ізраїль наполягає, що має право захищати себе від загрози ХАМАС. Міжнародний суд зобовʼязав Ізраїль протягом місяця подати звіт про виконання заходів, передбачених ухвалою.

Накази Міжнародного суду є юридично обов’язковими, але не мають прямих механізмів, щоб змусити країни їх виконувати.

Питання, чи вчиняє армія Ізраїлю геноцид у Газі, ще на стадії розгляду.

ПАР у позові фактично звинуватила Ізраїль у геноциді й просила суд ООН видати наказ про припинення вогню, доки триватиме розгляд справи.

  • 10 травня 2024 року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, що розширює права Палестини в організації, а також закликає Раду безпеки схвально переглянути прохання країни стати 194-м членом ООН.
  • 22 травня Норвегія, Ірландія та Іспанія оголосили про визнання державності Палестини. Після цього Ізраїль відкликав послів із цих країн для проведення консультацій. У Білому домі заявили, що Палестинську державу потрібно створити через прямі переговори з Ізраїлем, а не через одностороннє визнання.
  • Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив 22 травня, що готовність Ірландії, Іспанії та Норвегії визнати державність Палестини є «винагородою терору».