Президент підписав закон про домашніх працівників. Що зміниться

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 5695, який регулює роботу домашніх працівників і має знизити рівень незадекларованої праці.

Про це свідчить картка проєкту закону.

Новий закон визначає статус домашнього працівника, завдяки чому він зможе отримати трудовий стаж і після настання відповідного віку оформити пенсію.

Закон вводить у законодавство поняття «домашня праця», забезпечує працівникам соціальний захист, а також визначає таке:

  • Домашня праця — це робота, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором.
  • Не вважається домашньою працею робота для домогосподарства, яка здійснюється людиною нерегулярно та не більше за 40 годин на місяць.
  • З домашніми працівниками укладається трудовий договір, який є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну і припинення трудових відносин, визначає права й обовʼязки сторін, а також є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообовʼязкове державне соціальне страхування, про прийняття домашнього працівника на роботу в порядку, встановленому урядом.
  • Трудовий договір укладається в письмовій формі у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної із сторін.
  • На роботу не можна брати працівника, молодшого 16 років.

У трудовій договір можна внести платне чи безоплатне надання працівнику житла, заборону роботодавцю самостійно вираховувати із зарплати вартість проживання. До того ж роботодавець мусить попередити про звільнення працівника щонайменше за два тижні. А якщо роботодавець посягає на честь і гідність працівника, то останній може звільнитися миттєво.