Єврокомісія назвала дату першої виплати Україні з доходів від російських активів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Європейська комісія анонсувала першу виплату з надприбутків від користування замороженими активами росії на території Євросоюзу. Це відбудеться в липні 2024 року.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

Віцеголова Європейської комісії Валдіс Домбровскіс привітав офіційне рішення Ради Євросоюзу, яке розблоковує використання надзвичайних надходжень від активів російського Центробанку в ЄС.

«ЄС вибрав шлях, який є юридично обґрунтованим і гнучким, щоб підтримка могла бути адаптована до найнагальніших потреб України. Швидкість, як і раніше, має велике значення, і Комісія продовжить докладати всіх зусиль, щоб перший платіж було здійснено вже в липні», — додав він.

При цьому Єврокомісія уточнила, що рішення щодо активів росії набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Згідно з повідомленням, ресурси будуть доступні для підтримки України починаючи з липня 2024 року, з виплатами раз на два роки.

Водночас найбільш нагальні потреби України в галузі оборони можуть бути задоволені через Європейський фонд миру (EPF), а після ухвалення рішення і через Європейську програму оборонної промисловості (EDIP).

Очікується, що річний дохід сягатиме €2,5—3 мільярдів. Звідти, як уже повідомляла Рада ЄС, 90% коштів підуть на Європейський фонд миру для постачання Україні зброї, решта 10% — у бюджет Євросоюзу на потреби відновлення.

  • Вартість заморожених російських суверенних активів у ЄС становить майже €211 мільярдів. Загалом Євросоюз, країни «Великої сімки» й Австралія заморозили приблизно €260 мільярдів у вигляді цінних паперів і готівки.