В Ірані призначили дату президентських виборів

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Після загибелі в аварії президента Ірану Ібрагіма Раїсі у країні призначили дострокові президентські вибори на 28 червня.

Про це пише іранське інформагентство IRNA.

Очільники іранських гілок влади визначили терміни виборчого процесу. Для реєстрації кандидатів вони обрали період з 30 травня до 3 червня, а для їхньої виборчої кампанії — з 12 до 27 червня.

У статті 131 Конституції Ісламської Республіки Іран йдеться, що для управління виконавчими справами країни терміном на 50 днів і підготовки до виборів президента мають сформувати раду.

Перший віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі виконуватиме обовʼязки президента країни впродовж 50 днів.

Президент Ірану є головою уряду Ісламської Республіки. Це найвища виборна посада в державі, однак президент підпорядкований верховному лідеру — аятолі. Саме аятола є головою держави і командувачем Збройних сил. Це найвищий посадовець в Ірані. Президент же має доволі обмежену владу — він може підписувати міжнародні договори, угоди з іншими країнами й організаціями, призначати міністрів і губернаторів, однак не впливає на зовнішню політику й армію.

Загибель президента Ірану

19 травня потрапив в аварію гелікоптер з іранським президентом Ібрагімом Раїсі. На борту також був міністр закордонних справ країни Хусейн-Амір Абдуллахіан. У день авіатрощі в північно-західному регіоні Ірану були несприятливі погодні умови й густий туман. У ніч на 20 травня в північно-західному регіоні Ірану рятувальники знайшли гелікоптер. Того ж дня Кабмін іранської адміністрації офіційно підтвердив смерть Ібрагіма Раїсі в катастрофі гелікоптера.

  • 63-річного Раїсі обрали президентом з другої спроби в серпні 2021 року. З моменту вступу на посаду він наказав посилити моральні закони, які стосуються насамперед зовнішнього вигляду, поведінки й способу життя жінок. Його адміністрацію звинувачують у кривавому придушенні антиурядових протестів і постачанні дронів росії після її вторгнення в Україну.