ЗМІ: Причиною аварії гелікоптера з президентом Ірану Раїсі могла стати технічна несправність

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Причиною аварії гелікоптера з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі на борту могла стати технічна несправність.

Про це повідомляє, зокрема, іранське інформагентство IRNA.

Водночас начальник Генштабу Збройних сил Ірану Мухаммед Багрі заявив, що делегація військових разом з експертами на місці катастрофи почали розслідування причин аварії, передає IRNA. Їх начебто мають повідомити пізніше.

Напередодні на північному заході Ірану потрапив в аварію гелікоптер з іранським президентом Ібрагімом Раїсі. На борту також були, зокрема, міністр закордонних справ країни Хусейн-Амір Абдуллахіан; губернатор іранської провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі; представник лідера Ісламської революції в цій провінції аятола Мохаммед Алі Але-Хашем; глава підрозділу охорони президента Сеєд Мехді Мусаві; пілот і другий пілот; технічний офіцер. Повітряне судно зазнало жорсткої посадки посеред лісу.

Загалом гелікоптерів із «міністрами й чиновниками» було три, два з них приземлилися без проблем.

У ніч на 20 травня у північно-західному регіоні Ірану рятувальники знайшли гелікоптер, на борту якого були президент Ірану Ібрагім Раїсі та інші високопосадовці. Ймовірно, не вижив ніхто.

Аварія сталася, коли іранська делегація на чолі з президентом поверталася із церемонії відкриття греблі на кордоні Ірану з Азербайджаном. У день авіатрощі у північно-західному регіоні Ірану були несприятливі погодні умови й густий туман.

Перший віцепрезидент Ірану Мохсен Мансурі виконуватиме обовʼязки президента країни упродовж 50 днів. За цей час мають пройти позачергові президентські вибори.

  • 63-річного Раїсі обрали президентом з другої спроби в серпні 2021 року. З моменту вступу на посаду він наказав посилити моральні закони, які передусім стосуються зовнішнього вигляду, поведінки й способу життя жінок. Його адміністрацію звинувачують у кривавому придушенні антиурядових протестів і постачанні дронів росії після її вторгнення в Україну.
  • Президент Ірану є головою уряду Ісламської республіки. Це найвища виборна посада в державі, однак президент підпорядкований Верховному лідеру — аятолі. Саме аятола є головою держави і командувачем Збройних сил. Це найвищий посадовець в Ірані. Президент же має доволі обмежену владу — він може підписувати міжнародні договори, угоди з іншими країнами та організаціями, призначати міністрів і губернаторів, однак не впливає на зовнішню політику та армію.