Головний прокурор Міжнародного кримінального суду вимагає ордери на арешт премʼєра Ізраїлю і лідерів ХАМАС

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан запросив ордери на арешт премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу, міністра оборони Ізраїлю Йоава Галанта, а також трьох лідерів палестинського руху ХАМАС.

Про це йдеться в заяві прокурора на сайті суду.

Офіс головного прокурора зібрав докази, які дозволяють притягти до кримінальної відповідальності командира бойового крила ХАМАС Мохаммеда Дейфа, лідера політичного крила руху Ісмаїла Ханію, а також лідера ХАМАС у секторі Гази Яхью Сінвара, якого називають організатором нападу бойовиків на Ізраїль 7 жовтня 2023 року. Дейфа у той день оголосив про військову операцію проти Ізраїлю під назвою «Шторм Аль-Акса».

Усіх трьох вважають відповідальними за воєнні злочини та злочини проти людства, скоєні на території Ізраїлю і в секторі Гази з 7 жовтня 2023 року бойовиками ХАМАС. У переліку злочинів — чисельні атаки на цивільних, катування, зґвалтування та інше. Їм закидають убивство сотень ізраїльтян у поселеннях Кфар-Аза, Нір Оз, Нахаль Оз, Беері та на музичному фестивалі Supernova, а також захоплення щонайменше 245 заручників, яких вивезли в сектор Гази.

Офіс Хана вважає, що вказані лідери ХАМАС відповідальні за планування нападів і підбурювання до воєнних злочинів.

Щодо лідерів Ізраїлю, то Офіс прокурора вважає, що Йоав Галант і Біньямін Нетаньягу несуть кримінальну відповідальність за використання голоду як методу ведення війни, навмисне заподіяння шкоди здоровʼю, навмисні вбивства, атаки на цивільне населення Гази та інші злочини проти людяності. Усі звинувачення стосуються військової операції армії Ізраїлю в секторі Гази, яка почалася у відповідь на атаку ХАМАС.

Також їм закидають облогу сектора Гази, перекриття всіх пунктів пропуску і блокування гуманітарної допомоги.

Тепер рішення має винести колегія суддів МКС. Лише в разі погодження буде ухвалено остаточні рішення про видачу ордерів на арешт.

Реакція Ізраїлю

Ультраправі ізраїльські міністри фінансів та нацбезпеки Бецалель Смотрич та Ітамар Бен-Гвір звинувачують головного прокурора Міжнародного кримінального суду в «антисемітизмі» після його запиту на ордери для прем’єра Нетаньягу та міністра оборони Галанта. Вони назвали запит Каріма Хана проявом «лицемірства і ненависті до євреїв». Бен-Гвір окремо закликає уряд Ізраїлю припинити участь у «антисемітських» міжнародних судових процесах у Гаазі.

Лідерка лейбористів у парламенті Мерав Міхаелі обурена тим, що Хан ставить ізраїльське керівництво «в одну категорію з мерзенною, жорстокою терористичною організацією».

Міністр закордонних справ Ісраїль Кац назвав запит на ордери «історичною ганьбою, яка запам’ятається назавжди».

  • Після початку операції ЦАХАЛ в Газі до Міжнародного суду ООН проти Ізраїлю подала позов ПАР. Країна фактично звинуватила Ізраїль у геноциді і просила видати наказ про припинення вогню, доки триватиме розгляд справи.
  • Суд зобовʼязав Ізраїль вжити низку тимчасових заходів для запобігання геноциду в секторі Гази, проте не постановив негайно припинити бої в межах військової операції Ізраїлю проти бойовиків ХАМАС. Водночас в Ізраїлі заявили, що війна проти палестинського угруповання ХАМАС триватиме стільки, скільки треба. Вона триває й досі (бої йдуть на підступах до міста Рафах).
  • У травні 2024 року до позову ПАР приєднався Єгипет.
  • Проти руху ХАМАС, який визнаний терористичним в США, Євросоюзі та Ізраїлі, міжнародні позови не подавали.