Bloomberg: США планують відправити Україні ще одну батарею Patriot

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

США планують відправити українському війську ще одну батарею системи ППО Patriot разом із радарами. Європейські союзники України також думають над поставкою додаткових систем протиповітряної оборони зі своїх запасів.

Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над тим, щоб відправити в Україну додаткову батарею протиповітряної оборони Patriot, щоб українські захисники могли відбивати російські повітряні напади.

Цього тижня президент України Володимир Зеленський інформував держсекретаря США Ентоні Блінкена, який був з візитом у Києві, що лише для захисту Харкова й Харківської області потрібні дві системи Patriot.

Гроші на нову систему Patriot, ймовірно, візьмуть з пакета допомоги в розмірі $61 мільярд, нещодавно підписаного Байденом.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що Сполучені Штати спонукають союзників відправляти Patriot в Україну як «найпріоритенішу справу».

  • З початку повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року країни Заходу надали Україні різні системи ППО, усі ракети можуть збивати лише американські ЗРК Patriot, яких в українських військових лише три. Наприкінці лютого 2024 року президент Володимир Зеленський говорив, що передача Києву десяти ЗРК Patriot кардинально змінила б ситуацію у війні. У квітні він сказав, що Україні потрібно 25 систем Patriot, аби повністю закрити небо від повітряних атак. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба неодноразово закликав іноземних партнерів передати Україні 5—7 систем Patriot і називав цю кількість мінімально необхідною.