У Білорусі заявили про зрив «атаки дронів з Литви» на Мінськ — Вільнюс назвав це нісенітницею

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Білоруська служба безпеки заявила, що нібито запобігла атакам безпілотників на Мінськ з боку Литви. Представники стратегічного звʼязку литовської армії кажуть, що це дезінформація.

Про це пише литовське медіа LRT.

Керівник КДБ Білорусі Іван Тертель розповідав, що його служба у співпраці з іншими силовиками «провели низку гострих чекістських заходів», що нібито дозволило запобігти ударам по обʼєктах у Мінську та його передмістях. Жодних доказів він не надав і сказав, що детальну інформацію озвучити «поки неможливо». На який день готувалась атака і що саме робило КДБ — невідомо.

Майор литовської армії Гінтаутас Чюніс заперечив заяву Білорусі і назвав її нісенітницею. За його словами, такі заяви «викликають лише посмішку».

Представниця командувача литовської армії Живіле Діджгалвієне також заперечила інформацію про нібито атаку дронів.

«Ворожа інформаційна діяльність характеризується дезінформацією та неправдивими звинуваченнями. Литовська армія не здійснювала і не здійснює жодних ворожих дій проти інших країн», — додав він.

Голова Литовського національного центру управління кризовими ситуаціями Вілмантас Віткаускас зазначив, що подібні наративи лунають уже давно, однак їхня активізація припала на час оборонних навчань НАТО в країнах Балтії.

  • На початку квітня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь готується до війни, але сама нібито не хоче воювати. «Ми готуємося до війни, я про це говорю відверто. Хочеш миру — готуйся до війни, не я це придумав. Це дуже правильно сказано», — казав він під час поїздки в Гродно і додав, що вже нібито триває необхідна підготовка підрозділів, озброєнь і техніки. Також Лукашенко у квітні підписав закон, який дозволяє надсилати повістки SMS-повідомленнями.