Велика Британія анонсувала свій найбільший пакет військової допомоги Україні на $617 мільйонів

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Велика Британія анонсувала свій найбільший пакет військової допомоги Україні на понад $617 мільйонів (£500 мільйонів). Кошти забезпечать поставки боєприпасів, засобів протиповітряної оборони, дронів та інженерної підтримки.

Про це йдеться на сайті британського уряду.

Британія також надішле Україні військове обладнання. Ідеться про:

  • 60 човнів, зокрема передатуть рейдові та водолазні катери, а також морські гармати;
  • понад 1 600 ударних ракет і ракет для ППО, а також додаткові далекобійні ракети Storm Shadow;
  • більш ніж 400 одиниць техніки, з них 160 захищених транспортних засобів Husky, 162 бронемашини та 78 всюдиходів;
  • майже 4 мільйони набоїв до стрілецької зброї.

Очікують, що премʼєр-міністр країни Ріші Сунак оголосить про цей пакет допомоги під час візиту до Польщі 23 квітня. Там він зустрінеться з польським премʼєром Дональдом Туском, щоб обговорити поглиблення британсько-польських відносин.

Також лідери проведуть переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом щодо європейської безпеки та підтримки України. Потім британський премʼєр вирушить до Німеччини, щоб зустрітися з канцлером Олафом Шольцом.

  • Велика Британія всіляко підтримує Україну на тлі російської агресії, зокрема надає фінансову, військову і гуманітарну допомогу. Серед іншого, Британія організувала програму підготовки українських військових, навчання українських льотчиків на сучасних винищувачах і надає Україні далекобійні ракети.
  • Загальна військова, гуманітарна й економічна підтримка України Британією, за даними уряду Сполученого Королівства станом на початок грудня 2023 року, сягнула £9,3 мільярда.