ООН: 2023 рік встановив абсолютний температурний рекорд, але 2024-й може виявитися ще спекотнішим

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Останнє десятиліття було найспекотнішим від початку спостережень за кліматом, повідомили в ООН. Минулий 2023 рік встановив абсолютний температурний рекорд, але 2024-й може виявитися ще спекотнішим.

Про це йдеться в доповіді, яку опублікувала Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) ООН.

Середня глобальна температура повітря біля поверхні Землі торік була на 1,45 градуса вищою, ніж у доіндустріальну епоху. Наразі світ як ніколи близький до позначки в 1,5 градуса — саме на ній, у кращому випадку, планувалося зупинити глобальне потепління за Паризькою угодою 2015 року. У гіршому випадку йшлося про два градуси.

Потепління клімату у 2023 році призвело до рекордного скорочення площі льодовиків. Найпомітніше це в Європі та Північній Америці — так, площа льодовиків Швейцарії за останні два роки скоротилася на 10%. Крім того, експерти ВМО зафіксували торік кілька хвиль тепла, що пройшли через 90% площі Світового океану — це загрожує кораловим рифам та іншим морським ексосистемам.

«Ніколи раніше ми не були так близько до нижньої межі глобального потепління, встановленої Паризькою угодою», — зазначила очільниця ВМО Селеста Сауло. За її словами, звіт організації має стати «червоним попереджувальним сигналом для всього світу».

  • Раніше вчені попередили, що є погані новини для людства — масштабна система океанічних течій Атлантики швидко наближається до колапсу. Саме вона розподіляє енергію навколо Землі та модулює вплив глобального нагрівання, спричиненого діяльністю людини.
  • Влітку 2023 року океани вже нагрівалися до рекордного рівня. Це прискорило танення льодовиків, тому що тепла вода поглинає менше вуглекислого газу, і планета сильніше нагрівається.