Парламент Швейцарії погодився передати Україні активи російського Центробанку

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Верхня палата парламенту Швейцарії підтримала пропозицію уряду про передання Україні заморожених російських активів. У цій країні зберігається понад $8 млрд, що належать Центральному банку росії.

За таку пропозицію відав голос 21 парламентарій, 19 були проти, троє — утрималися. Нижня палата ухвалила проєкт ще торік, повідомляє France24.

Відтак уряду дозволили створити правовий механізм, який передбачає передачу заморожених коштів країни-агресора або активів його держкомпаній постраждалим державам.

«Факти справді дуже очевидні. Росія серйозно порушила міжнародне право. Тому вона повинна відшкодувати завдану шкоду», — заявив міністр закордонних справ Ігнаціо Кассіс.

  • Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Швейцарія зберігає нейтралітет і не дозволяє реекспорт зброї в Україну. Водночас Швейцарія долучилася до введених проти росії санкцій, приймає українських біженців і надає фінансову й гуманітарну допомогу. Також Швейцарія заблокувала російські активи майже на $8 млрд і вирішила виділити Україні приблизно $100 млн на ремонт енергетичної інфраструктури.