Франція закріпила право на аборт у Конституції — перша у світі

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Депутати і сенатори парламенту Франції більшістю голосів закріпили право на аборт у Конституції. Голос за віддали 780 законодавців, проти були 72.

Про це передає Reuters.

Франція стала єдиною і першою країною у світі, яка захистила право на переривання вагітності у своїй Конституції.

«Ми посилаємо сигнал усім жінкам: ваше тіло належить вам, і ніхто не може вирішувати за вас», — сказав прем’єр-міністр Габріель Аттал законодавцям перед голосуванням.

Голосування закріпило в статті 34 Конституції Франції, що «закон визначає умови, за яких жінка має гарантовану свободу вдатися до аборту».

Опитування громадської думки показали, що близько 80% французів підтримують той факт, що аборти є законними.

Активісти за права жінок на аборти, які зібралися в центрі Парижу, аплодували такому рішенню парламенту, а на Ейфелевій вежі відображалося повідомлення «Моє тіло — Мій вибір».

Такий крок парламенту отримав і критику, зокрема від лідерки ультраправих Марін Ле Пен, відомої своєю риторикою проти мігрантів і підтримкою політики Кремля. Вона заявила, що Макрон використовує це для отримання політичних балів через велику підтримку права на аборти в країні.

  • У жовтні 2023 року президент Франції Емманюель Макрон пообіцяв додати право на аборт до Конституції у 2024 році. Він пояснив цю ініціативу тим, що «права жінок завжди є ненадійними», цитуючи відомого тунісько-французького політика і феміністську активістку Жизель Халімі.