В Угорщині обрали нового президента

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Парламент Угорщини обрав нового президента — Тамаша Шуйока, який був кандидатом від правлячої коаліції «Фідес — ХДНП». Досі він обіймав посаду голови Конституційного суду.

Про це пише угорське медіа Index.

У перший день весняної сесії парламент віддав 134 голоси за Шуйока, пʼятеро депутатів були проти. Перед голосуванням депутати прийняли відставку Каталін Новак, обовʼязки очільника держави тимчасово виконує спікер Ласло Кевер. На посаду новий президент вступить 5 березня.

«Як юрист, а також як президент республіки я можу служити суспільному благу та виражати єдність нації, памʼятаючи про фундаментальні цінності закону», — промовив Тамаш Шуйок.

Від опозиційних партій теж були кандидати, проте вони не набрали достатньої кількості підписів на підтримку, щоб їхні імена розмістили в бюлетенях для голосування.

Тамашу Шуйоку 67 років. Він вивчився на юриста, працював за фахом, пізніше його обрали почесним консулом Австрії, але Шуйок продовжував юридичну діяльність. У 2013 отримав ступінь доктора філософії в Університеті міста Сегед. Через три роки — став очільником Конституційного суду.