Ізраїль погрожує наступати на Рафах, якщо ХАМАС не поверне заручників до Рамадану

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Ізраїль розширить військову операцію на територію міста Рафах у секторі Гази, якщо ізраїльських заручників не звільнять до Рамадану. Священний для мусульман місяць Рамадан розпочнеться вже 10 березня.

Про це пише The Times of Israel.

Член військового кабінету Ізраїлю й колишній міністр оборони Бенні Ганц стверджує, що Ізраїль сприятиме евакуації мирного населення з Рафаху у координації зі США та Єгиптом, щоб мінімізувати втрати серед цивільних.

«Тим, хто каже, що ціна [наступу] занадто висока, я відповім дуже чітко: у ХАМАС є вибір — вони можуть здатися, звільнити заручників, і громадяни сектора Гази зможуть відсвяткувати священне свято Рамадан», — заявив Ганц.

Ганц запевнив, що Ізраїль продовжуватиме боротьбу до тих пір, поки не досягне цілей — знищення ХАМАС, усунення загрози з боку терористичного угруповання «Хезболла» в Лівані й повернення близько ізраїльських 130 заручників.

За словами премʼєр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, наземна операція в Рафаху необхідна для знищення решти бойовиків ХАМАС. А ті, хто закликає Ізраїль не входити в цей район, «закликають Ізраїль програти війну».

До прикордонного міста Рафах евакуювались понад мільйон палестинців. Ізраїль стверджує, що саме в Рафаху розташувався останній анклав бойовиків ХАМАС, який необхідно знищити, щоб закінчити війну. Проте через план наступати на Рафах на Ізраїль тиснуть міжнародні союзники — побоюються, що дії Ізраїлю в місті спричинять гуманітарну катастрофу, а ще підірвуть спокій на Близькому Сході.

  • Єгипет погрожує призупинити дію мирного договору з Ізраїлем, якщо той почне наступ на місто Рафах у секторі Гази. У Єгипті попереджають, що бойові дії в цьому місті призведуть до гуманітарної катастрофи, адже закриється основний маршрут постачання допомоги на територію Гази.
  • Активні бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС тривають із 7 жовтня 2023 року, відколи бойовики ісламістського угруповання здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Зараз у полоні ХАМАС перебувають понад 130 людей — більшість з них ізраїльтяни, проте є й іноземці. Нещодавно Ізраїль підтвердив загибель 31 зі 136 заручників, які залишалися в полоні ХАМАС.