Справи Майдану: поліція затримала колишнього «беркутівця», який ховався після оголошення вироку

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Правоохоронці в одному з селищ на Харківщині затримали колишнього працівника харківського «Беркуту», який переховувався від правосуддя після оголошення вироку в грудні 2023 року.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Затриманий — колишній працівник «Беркуту» і водночас поліцейський (до рішення Апеляційного суду). Наприкінці 2023 року його засудили до 6 років позбавлення волі за катування активістів Євромайдану Владислава Цілицького та Михайла Низкогуза. Злочин стався 20 січня 2014 року на колонаді «Динамо» на вулиці Грушевського. Хоч Офіс генпрокурора не називає імені затриманого, з цього випливає, що йдеться про колишнього «беркутівця» Андрія Хандрикіна.

За даними обвинувачення, у січні 2014 року під колонадою стадіону «Динамо» в Києві Хандрикін разом з колегами затримав і провів через колону «беркутівців» двох активістів «Євромайдану» — Михайла Низькогуза та Владислава Цілицького. Силовики роздягли Низькогуза на морозі, побили його і поранили ножем.

У 2019 році стороні обвинувачення не вдалося довести вину Хандрикіна. Суддя Оксана Бірса, пояснюючи рішення, заявила, що суд не може дійти висновку, що саме Хандрикін катував протестувальників під колонадою стадіону «Динамо» в січні 2014 року. Інші обвинувачені у справі Артем Войлоков та Владислав Мастега не перебувають на лаві підсудних зараз, бо втекли до росії.

Київський апеляційний суд 21 грудня 2023 року скасував виправдувальний вирок Хандрикіну та визнав його винуватим, проте на оголошення вироку він не зʼявився і переховувався до моменту затримання. Найближчим часом його мають доправити до місця відбування покарання.

  • 21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан, після того як Віктор Янукович зупинив підготовку до підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Протести переросли в антиурядові й набули більших масштабів після розгону студентів міліцією 30 листопада. У лютому 2014 року розстріли мітингувальників призвели до повалення режиму Януковича.
  • Події Євромайдану отримали назву Революція гідності, а загиблих стали називати Небесною сотнею. За даними прокуратури та МВС, під час революції загинули 107 людей. Ще 2,5 тисячі людей постраждали.