Американський безпілотник ліквідував у Багдаді впливового командира іракської «Хезболли»

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Американський безпілотник ввечері 7 лютого атакував на сході Багдаду (Ірак) автівку, в якій був високопосадовий і впливовий командир підтримуваного Іраном іракського ополчення «Катаїб Хезболла».

Центральне командування США коротко повідомило, що вбитий командир планував нові атаки на американські обʼєкти США, постраждалих серед цивільних не було, і що сили США продовжать удари по ворогах.

Reuters пише, що удар був по району Маштал у Багдаді. Загинув Абу Бакр Аль Сааді — це друга за значенням ліквідована фігура в Іраку з часів ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані в 2020 році. Загалом в автівці були троє людей. Скоріше за все, це поплічники Аль Сааді.

OSINT-спільнота у Х запостила відео і фото з місця події, а також рештки ракети, якою ліквідували командира. Схоже, що автівку атакував ударний безпілотник MQ-9 Reaper, запустивши у неї ракету AGM-114R9X Hellfire. На це вказують клини ракети.

Ліквідація командира була відповіддю на атаку безпілотників, які вдарили по американській базі «Башта 22» (Tower 22) у Йорданії. Тоді загинули троє американських військових. Газета WSJ писала, що американська ППО не змогла збити дрон-камікадзе, який атакував базу, оскільки переплутала його зі своїм БпЛА, що повертався.