«Збивають усе». В Україну прибули ще дві системи ППО

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні повідомив, що Україна отримала ще дві системи протиповітряної оборони.

«Всі подробиці, звичайно, не варто говорити публічно. Але системи — ті, які збивають усе», — додав він.

Нові системи ППО поставлять на захист регіонів. Щоб їх отримати, Україна працювала на різних рівнях місяцями.

Зеленський не уточнив, які саме системи отримала Україна і хто їх передав.

Також сьогодні президент провів Ставку, де обговорювали забезпечення фронту, фортифікації, захист українських енергетичних мереж, нарощування українського виробництва дронів і додаткове фінансування на них. Доповідали голова Міноборони, головнокомандувач Залужний, премʼєр і віцепремʼєр-міністр.

Протягом дня Володимир Зеленський провів розмови з президентом Казахстану, міністром закордонних справ Канади, міністром закордонних справ Мальти.

  • За даними OSINT-групи Oryx, станом на кінець 2023 року українське небо захищали три батареї Patriot, 12 NASAMS, пʼять IRIS-T, одна SAMP/T та інші системи, які дозволяють збивати балістичні, крилаті й авіаційні ракети, ударні дрони Shahed-136/131 і «Ланцет» та навіть «Кинджали». Водночас у Повітряних силах зазначають, що Україна потребує значно більше систем ППО, таких як Patriot, SAMP/T, IRIS-T або NASAMS і розраховує на спільне виробництво.