СБУ оголосила підозри чиновникам Міноборони. Їх звинувачують у розкраданні 1,5 мільярда гривень на закупівлі снарядів

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Служба безпеки України повідомила про підозру в розкраданні 1,5 мільярда гривень на закупівлі снарядів для ЗСУ колишньому і чинному керівникам Департаменту військово-технічної політики Міноборони, директору «Львівського арсеналу» і представнику іноземної фірми-посередника.

За даними слідства, у серпні 2022 року чиновники уклали контракт на закупівлю оптової партії артснарядів з постачальником озброєнь «Львівський арсенал». Потім Міноборони перевело на рахунки підприємства всю суму, а менеджмент компанії перерахував частину грошей на баланс іноземної компанії, яка мала поставити боєприпаси в Україну.

Проте, за даними СБУ, компанія не відправила жодного снаряду, а отримані гроші перевела на рахунки ще однієї афілійованої компанії на Балканах. Решта суми від Міноборони залишилася на рахунках української компанії в одному зі столичних банків.

За матеріалами Служби безпеки пʼятеро людей отримали підозри за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою.

Зокрема, підозру отримали:

  • колишній та нинішній керівники Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони;
  • очільник і комерційний директор компанії «Львівський арсенал»;
  • представник іноземної компанії.

СБУ затримала одного з підозрюваних на спробі виїхати за межі України, тож наразі він перебуває під вартою. Хоч СБУ і не називає його імені, «Громадське» і «РБК-Україна» пишуть, що йдеться про Олександра Лієва — колишнього виконувача обов’язків керівника Департаменту військово-технічної політики Міноборони.

Питання про запобіжні заходи для інших фігурантів наразі вирішується — підозрюваним загрожує до 12 років увʼязнення з конфіскацією майна.

Згодом Лієв сам підтвердив, що йому вручили підозру. Він відкидає звинувачення і вважає підозру безглуздою. Лієв написав у Facebook, що мав їхати у відрядження до Словаччини для огляду машин розмінування, які мають доставити в Україну, і планував повернутись 5 лютого на нараду, яку планує Мінекономіки з операторами гуманітарного розмінування.

«Тому ні про яку втечу з моєї країни не може йти мова, тим більше що я неодноразово виїжджав за кордон останній рік і завжди повертався. Я справно відвідував всі допити мене, як свідка. Моя сімʼя пережила без претензій сім обшуків моєї оселі. Це затримання вважаю прикрим непорозумінням. Почуваюся впевненим в своїх законних діях. Україна — правова країна, свою правоту доведу в суді», — йдеться у повідомленні.

  • Раніше Міноборони виграло справу «Львівського арсеналу», який мав поставити 100 тисяч мінометних мін. Тепер ТОВ «Львівський арсенал» має виплатити МОУ 1 340 465 698 гривень попередньої оплати, 90 683 623,06 гривень пені та 96 734 638 гривень штрафу за непостачання оплачених мін. У рамках цієї справи на рахунки та інше рухоме і нерухоме майно ТОВ наклали арешт.