Нетаньягу відкинув умови ХАМАС щодо звільнення ізраїльських заручників

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відкинув «неприйнятні» умови палестинського терористичного угруповання ХАМАС, які бойовики запропонували для звільнення ізраїльських заручників.

Про це пише The Times of Israel.

«ХАМАС вимагає припинення війни і виведення наших військ із сектора Гази в обмін на звільнення наших заручників», — заявив Нетаньягу.

За його словами, ХАМАС також вимагає звільнення бойовиків, які вбили близько 1 200 людей під час нападу на Ізраїль у жовтні.

«Якби ми погодилися на це, наші солдати полягли б даремно, і наступне 7 жовтня було б лише питанням часу... Умови, запропоновані ХАМАС, доводять просту думку — ніщо не замінить перемоги. Лише повна перемога забезпечить ліквідацію ХАМАС і повернення всіх наших заручників», — наголосив Нетаньягу.

Як пише Boomberg, у секторі Гази офіційно залишаються 132 заручники, хоча з них відомо про 27 загиблих. Серед заручників 121 ізраїльтянин, ще 11 — іноземці з Таїланду, Непалу, Танзанії, Франції та Мексики. Девʼятнадцять заручників — жінки. Протягом останніх кількох днів посилився громадський тиск щодо повернення ізраїльських заручників — на вихідних перед резиденцією Нетаньягу рідні заручників провели демонстрацію, закликаючи його «зупинити страту» решти заручників.

  • Активні бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС тривають із 7 жовтня 2023 року, відколи бойовики ісламістського угруповання здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, вбили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а пізніше наземну операцію у секторі Гази.
  • 24 листопада розпочалося перемирʼя між Ізраїлем і ХАМАС. Угода передбачала звільнення бойовиками протягом чотирьох днів 50 ізраїльських жінок і дітей. В обмін на кожного ізраїльського заручника звільняли трьох засуджених за терористичні злочини палестинських вʼязнів, загалом — 150 людей.