Міноборони розірве останній контракт з компанією Гринкевича

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міністерство оборони ухвалило рішення розірвати останній контракт на постачання харчів для війська з однією з компаній львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича — «Трейд лайнс рітейл». Контракт стосується поставок харчування військовим у Миколаївській та Херсонській областях.

Про це повідомила пресслужба Міноборони.

Наприкінці 2023 року «Трейд лайнс рітейл» на конкурсних торгах у системі Prozorro визнали переможцем на постачання харчів за одним із 30 контрактів для Збройних сил України. Компанії вже надіслали всі документи для розірвання цього договору через «неможливість забезпечити поставки продуктів».

Водночас на Prozorro оголосили інший конкурс на укладення контракту щодо постачання харчування для ЗСУ за процедурою прямих договорів.

Міністерство також просить визнати його потерпілою стороною у справі проти компаній підприємця.

Справа Гринкевичів

Державне бюро розслідувань кілька місяців тому порушило кримінальне провадження за фактом оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міністерству оборони одягу на понад 1,5 млрд грн.

Слідство встановило, що до виконання оборонних замовлень були залучені підконтрольні бізнесмену підприємства, які раніше займалися будівництвом і не мали належних виробничих, складських та інших потужностей для виготовлення та зберігання речового майна для потреб Міністерства оборони України. Це призвело до збитків бюджету, за попередніми оцінками, на 1,2 млрд грн та, відповідно, до зриву постачання.

Правоохоронці також виявили повне невиконання шести контрактів. Щонайменше за сімома договорами підприємства постачили товар на склади військових частин лише в невеликій кількості, але отримали державні кошти за повне виконання зобовʼязань. Також встановлено, що вісім договорів виконані із запізненням від 3 до 5 місяців.

Крім того, аналіз зовнішньоекономічних контактів і митних документів зазначених підприємств виявив факти завищення вартості товарів, постачених для МОУ.

Наразі перевіряється причетність до оборудок колишніх посадовців Міноборони, які не проводили жодних юридичних дій для забезпечення виконання або розірвання договорів. За попередніми оцінками, сума збитків може перевищити мільярд гривень.