СБУ розслідує незаконне прослуховування співробітників Bihus.Info

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки України повідомила, що розслідує незаконне прослуховування співробітників проєкту Bihus.Info.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 359 КК (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). Вона передбачає до 10 років позбавлення волі.

«Прозора і безперешкодна робота незалежних і фахових ЗМІ є важливою умовою розвитку України як демократичної держави. Подібним фактам стеження слід дати правову оцінку, незалежно від того, були чи ні в матеріалах прихованої зйомки оприлюднені факти можливого порушення закону, які стосуються обігу наркотичних речовин», — заявили в СБУ.

  • 16 січня на ресурсі «Народна правда» вийшло відео з частиною команди проєкту розслідувачів Bihus.Info, на якому вони, ймовірно, вживали марихуану, MDMА й амфетамін на корпоративі. На відео також є записи розмов і телефонних дзвінків цих співробітників.
  • Засновник проєкту Денис Бігус заявив, що на відео журналісти не вживали наркотиків. Це були оператори. Він не виправдовує їхньої поведінки, тому їх звільнять. Проте Бігус звернув увагу на прослуховування.
  • У коментарі «Бабелю» заступник головного редактора Максим Опанасенко сказав, що редакція звертатиметься до правоохоронців через стеження і паралельно самостійно спробує зʼясувати, хто або яке правоохоронне відомство за цим стоїть. Він сказав, що на відео компіляція розмов за кілька місяців, а у деяких випадках — майже за рік. Тобто співробітників слухали досить довго. Редакція припускає, що це може бути спроба тиску.