У штаті Айова обирають кандидата на президентські вибори від Республіканської партії — Трамп лідирує

Автор:
Олександра Амру
Дата:

В американському штаті Айова розпочалися внутрішньопартійні вибори кандидата на пост президента від Республіканської партії. Голосування стартує о восьмій вечора за місцевим часом (03:00 16 січня за Києвом).

Головними претендентами на кандидата від Республіканської партії є: експрезидент США Дональд Трамп, колишня посол США в ООН Ніккі Гейлі та губернатор Флориди Рон Десантіс.

За даними опитування, проведеного 7—12 січня на замовлення NBC News, лідирує Трамп. Експрезидент випереджає найближчого конкурента на 28%: за нього готові проголосувати 48% виборців Республіканської партії, водночас Ніккі Гейлі підтримує 20% виборців, а Десантіса — 18%. Консервативний політик і бізнесмен Вівек Рамасвамі, що критикує підтримку України, може здобути 8% голосів.

Кокуси в Айові ускладнює непогода: на вечір 15 січня у штаті очікують до -26 °C, тож, імовірно, частина виборців не братиме участі у голосуванні, а це може вплинути на кінцевий результат.

Що таке кокуси

У більшості американських штатів партійні вибори називають праймеріз, але не в Айові. Кокуси — це не просто голосування, а зустріч громади. На відміну від праймеріз, які відбуваються як звичайне голосування впродовж усього дня, кокуси проводять увечері. Представники громади, які належать до однієї партії, збираються у школах, церквах, театрах та інколи навіть у звичайних оселях. На республіканських кокусах кандидатів зазвичай визначають таємним голосуванням.

Спочатку — Айова, потім — Нью-Гемпшир

Айова завжди голосує першою, бо так склалося історично. Далі проводять вибори у Нью-Гемпширі. Оскільки ці два штати завжди обирають кандидата першими, результати голосування там дуже важливі. Переможці отримують увагу ЗМІ, підтримку фінансових донорів та репутацію лідера, який може вплинути на виборців в інших місцях.

  • У листопаді 2023 року Республіканська партія мала більшу прихильність виборців. Американці вважають, що республіканці в нинішній ситуації можуть краще дати раду з економікою, інфляцією та злочинністю, тоді як демократи мають перевагу в боротьбі з насильством із застосуванням зброї, освіті та охороні здоровʼя. Тоді Дональд Трамп випереджав чинного голову Білого дому Джо Байдена в пʼяти з шести ключових штатів. Йдеться про так звані штати, які визначають долю виборів, — це Аризона, Джорджія, Мічиган, Невада, Пенсильванія і Вісконсин.
  • Минулого тижня ексгубернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті знявся з праймеріз, щоб не дозволити Трампу перемогти у Нью-Гемпширі. Це може підвищити рейтинг ексгубернаторки Південної Кароліни Ніккі Гейлі, що дасть їй змогу зрівнятися з Дональдом Трампом чи навіть обійти його.