«Ісламська держава» взяла на себе відповідальність за теракт в Ірані. Там загинули майже 90 людей

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Терористичне угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за два вибухи біля меморіалу вбитого у 2020 році генерала Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) Касема Сулеймані іранському місті Керман у середу, 3 січня, внаслідок яких, за уточненими даними, загинули щонайменше 84 людини.

Про це передає The New York Times.

Група назвала це «подвійною мученицькою операцією» і розповіла, що двоє чоловіків з поясами вибухівки підірвали себе «біля могили лідера-лицеміра». Їхні імена Омар аль-Мовахід і Саєфулла аль-Муджахід.

Спочатку були чутки, що за вибухами може стояти Ізраїль, оскільки Іран є його противником і курує угруповання ХАМАС, з яким Тель-Авів веде війну в секторі Гази. Ізраїль заявив союзникам, що непричетний до вибухів. Американська розвідка схилялася до того, що це правда, а за атакою можуть стояти бойовики «Ісламської держави».

Впливовий генерал Касем Сулеймані очолював «Аль-Кудс» — підрозділ Корпусу вартових ісламської революції, який проводив операції за кордоном. Він вважався одним з найвпливовіших людей Ірану. «Аль-Кудс» під його проводом надавав військову підтримку угрупованням ХАМАС і «Хезболла» в Палестині та Лівані, а також відіграв важливу роль у формуванні політичної ситуації в Іраку.

Сулеймані вбили 3 січня 2020 року за наказом тодішнього президента США Дональда Трампа. Його атакувала американська авіація, коли він перебував поблизу аеропорту Багдаду. Приводом для ліквідації стала атака на три американські бази в Іраку — там загинули три людини і 10 дістали поранення.