Нацбанк випустив памʼятні різдвяні монети, присвячені «Щедрику»

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Національний банк випустив набір памʼятних монет «Щедрик — колядка дзвонів». Набір присвячений всесвітньовідомій колядці «Щедрик» в обробці композитора Миколи Леонтовича і продовжує серію «Українська спадщина».

Кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень і виготовлена зі срібла 999 проби. Тираж набору — до 5 тисяч.

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою — культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, божу допомогу, захист і світло свята Різдва, а також рядки з пісні «Щедрик». На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором під проводом диригента Олександра Кошиця в 1922 році в Карнеґі-холі, над хором — силует ластівки, яка є головним персонажем пісні.

На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло із дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

  • Раніше Нацбанк випустив памʼятну монету «Рік Дракона» з присвятою ЗСУ. На реверсі монети в центрі стилізований символ східного календаря 2024 року — дракон. Праворуч на драконі — шеврон ЗСУ як символ відваги й сили наших захисників. На аверсі по колу зображені 12 символів східного календаря, а в центрі — стилізований годинник зі стрілкою, що вказує на дракона.