Ас-Сісі втретє переобрали президентом Єгипту

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

На президентських виборах у Єгипті втретє переміг чинний президент Абдель Фаттах Ас-Сісі. За нього віддали голоси більшість громадян — 89,6%.

Про це пишуть The Washington Post та Bloomberg.

Конкуренцію Ас-Сісі складали три кандидати — лідер Соціал-демократичної партії Фарід Захран, голова ліберальної партії «Вафд» Абдель Санад Ямама та лідер Республіканської народної партії Хазем Омар.

Перемога Ас-Сісі на виборах була передбачуваною, стверджують аналітики. Однак у наступній каденції йому доведеться зіткнутися з загостренням проблем у країні і регіоні, адже Єгипет помітно наростив національний борг, а економіка країни нестабільна.

Війна між Ізраїлем і ХАМАС на кордоні Єгипту в жовтні зміцнила імідж Ас-Сісі як світового державного діяча, адже Єгипет є одним із посередників у розвʼязанні конфлікту. Через його кордон із сектором Гази організовано евакуацію з палестинської території іноземних громадян та тяжкопоранених, здійснюється постачання до Гази гуманітарної допомоги.

У голосуванні взяли участь 66,8% з 67,3 мільйона зареєстрованих виборців країни. Явка вища ніж на попередніх виборах у 2014 та 2018 роках.

  • Попередньо Ас-Сісі обирали двічі — у 2014 році, коли колишній генерал та ексміністр оборони став президентом унаслідок військового перевороту, та в 2018-му — з 97,8% голосів. У 2019 році в поправках до Конституції країни прописали так звану «перехідну статтю», яка дозволила президенту переобиратися втретє, а також встановила шестирічний президентський термін. Таким чином Ас-Сісі зможе пробути при владі ще шість років — до 2030 року.