Спостерігачі ОБСЄ знайшли порушення на виборах у Сербії, де перемогла партія президента Вучича

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Міжнародна моніторингова місія від ОБСЄ виявила порушення на дострокових парламентських виборах у Сербії, на яких перемогла партія президента Александара Вучича.

Про це пише Reuters.

Спостерігачі заявили про несправедливу конкуренцію правлячої Сербської прогресивної партії (SNS), втручання Вучича у передвиборчу кампанію, упередженість медіа та підкуп голосів.

Керівник місії спостерігачів ОБСЄ Рейнгольд Лопатка додав, що президент активно агітував за свою партію SNS, хоча його не було у виборчому списку, який назвали на його честь: «Александар Вучич — Сербія не повинна зупинятися».

Спостерігачі зафіксували зловживання державними ресурсами, відсутність розмежування службових функцій і передвиборчої діяльності, а також залякування та тиск на виборців, зокрема підкуп.

Ще місія ОБСЄ звернула увагу на словесні образи журналістів з боку чиновників та скоординовані напади на журналістів через провладні медіа.

Міжнародна місія зі спостереження за виборами в Сербії налічувала 361 спостерігача з 45 країн. Вона закликала владу країни «усунути всі недоліки», які можуть впливати на результати голосування.

  • На виборах у Сербії змагалися 18 партій і блоків. Перемогла Сербська прогресивна партія (SNS) президента Александара Вучича з результатом 46,3%. На другому місці — «Сербія проти насильства» з 23,6%, а третьому — коаліція Соціалістичної партії Сербії (SPS) з 6,6%.
  • «Сербія проти насильства» звинуватила правлячу партію у фальсифікації виборів і заявила, що подасть скаргу до державної виборчої комісії.