FT: Країни G7 наблизилися до конфіскації активів рф для України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Країни «Великої сімки» (G7) наблизилися до конфіскації російських активів для подальшої передачі Україні.

Про це пише Financial Times.

За даними видання, США, які раніше публічно не підтримували конфіскації, оголосили союзникам у групі, що знайшли легальний спосіб конфіскації відповідно до міжнародного права. Йдеться про конфіскацію суверенних активів як контрзаходу, аби спонукати росію припинити війну. Саме це написано в документі, поширеному в комітетах G7. Про існування законного шляху конфіскації заявив і міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон.

Тема конфіскації може стати предметом обговорення лідерів G7 на зустрічі 24 лютого 2024 року.

Газета пише: переговори щодо конфіскації активізувалися через те, що Конгрес США досі не ухвалив пакет допомоги Україні на суму понад $100 мільярдів, а премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на виділення €50 мільярдів з бюджету ЄС. Євросоюз хоч і вирішив на саміті в Брюсселі виділити Україні €50 мільярдів на 2024—2027 роки, але ці кошти не закладені в бюджет і будуть надаватися державами-членами.

  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила в листопаді, що ЄК працює над пропозицією обʼєднати частину прибутку, отриманого від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні та її повоєнного відновлення. За її словами, вартість заморожених російських суверенних активів становить близько €211 млрд. Значна частина цих коштів перебуває на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла вже майже €750 мільйонів прибутку в першому кварталі 2023 року. Крім того, ЄС заморозив €24,1 мільярда активів, які належать росіянам і російським компаніям, що потрапили під санкції.
  • У грудні FT писала, що Європейська комісія планує зібрати €15 млрд для допомоги Україні із доходів від заморожених у Європейському Союзі російських активів. Цей план ще мають підтримати держави-члени ЄС.