Financial Times: ЄС планує передати Україні €15 млрд доходів від заморожених російських активів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Європейська комісія планує зібрати €15 млрд для допомоги Україні із доходів від заморожених у Європейському Союзі російських активів. Цей план ще мають підтримати держави-члени ЄС.

Про це пише Financial Times із посиланням на джерела.

За даними видання, цільовими будуть лише надходження від активів Центрального банку росії. Спершу Єврокомісія вимагатиме розміщувати отриманий від заморожених активів прибуток на окремих рахунках. На другому етапі плану прибуток переведуть до загального бюджету ЄС.

За оцінками Єврокомісії, це принесе до €3 млрд на рік, або €15 млрд в період з 2023 до 2027 року. Сума залежатиме від процентних ставок протягом цього періоду.

Держави-члени ЄС мають одностайно підтримати план, а також подальші кроки щодо його реалізації, перш ніж ці гроші зможуть переказати Україні.

  • За даними російського Мінфіну, через західні санкції Кремль втратив доступ до майже половини золотовалютних резервів, а це близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.
  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила минулого місяця, що ЄК працює над пропозицією обʼєднати частину прибутку, отриманого від заморожених російських державних активів, для допомоги Україні та її повоєнного відновлення. За її словами, вартість заморожених російських суверенних активів становить близько €211 млрд.