Дослідження: цього року у світі тривають 183 локальних конфлікти

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У 2023 році тривають 183 регіональних і локальних конфлікти — це найбільша кількість воєн за 30 років.

Про це свідчать дані Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні (IISS), пише Bloomberg.

Автори дослідження описують світ, у якому «домінують дедалі складніші конфлікти та збройне насильство на тлі великої кількості дійових осіб, збігу складних мотивів, глобального впливу і прискорення зміни клімату».

Дослідники пишуть, що в усьому світі відбуваються прикордонні сутички, з яких спроба росії захопити Україну є найбільш руйнівною. Азербайджан захопив Нагірний Карабах, що призвело до втечі понад 100 тисяч вірмен. Між росією й Грузією зберігається напруженість, а відносини між Алжиром і Марокко зараз гірші, ніж будь-коли в сучасній історії. У Пакистані загострився внутрішній тероризм, і градус суперечностей у відносинах з антимусульманським урядом Індії стає небезпечно високим.

Інтенсивність світових конфліктів зростає з кожним роком: за даними останнього опитування кількість жертв зросла на 14%, а насильницьких подій стало на 28% більше. Дослідники відзначають, що політика авторитарних держав — зокрема Китаю, росії, Ірану, Туреччини та країн Перської затоки — стає все більш напористою.

Дослідження IISS проводив до війни в Ізраїлі, що почалася 7 жовтня 2023 року.

  • У звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) йдеться, що у 2022 році попит на зброю зріс, але світові виробники виявилися не готовими до цього.
  • Світові військові витрати, за даними SIPRI, минулого року збільшилися на 3,7% у реальному вираженні та досягли нового максимуму.