Уряд схвалив законопроєкт про доброчесне лобіювання та адвокацію. Він одна з умов вступу до ЄС

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів 7 грудня схвалив законопроєкт щодо доброчесного лобіювання та адвокації в Україні.

Про це повідомили представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук і нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

Закон про лобіювання і адвокацію є рекомендацією Єврокомісії стосовно вступу України в Європейський Союз, а також є частиною урядового плану проти олігархів.

Документ прописує поняття лобіювання, лобізм та адвокація, а також визначає, що це таке. Його мета — забезпечити правові засади лобіювання в Україні відповідно до міжнародних практик та стандартів, дати нормативно-правове регулювання взаємодії посадовців із зацікавленими сторонами та субʼєктами лобіювання, а також запровадити прозорі механізми для роботи субʼєктів лобіювання із посадовцями та механізмів контролю.

«Доопрацьований законопроєкт враховує пропозиції, надані коаліцією громадських організацій, зокрема, у частині про адвокацію. Адвокація не є лобізмом, і це чітко зафіксовано у проєкті закону», — наголосив Мельничук.

У проєкті закону визначені термінологія у сфері лобіювання та адвокації, права та обовʼязки субʼєктів, методи впливу, правила етичної поведінки субʼєктів лобіювання, є розділ про створення реєстру прозорості, визначені порядок реєстрації у цьому реєстрі та винятки з нього, відкритий і безкоштовний доступ до реєстру та звітність субʼєкта лобіювання. Також у документі визначені механізми контролю за діяльністю субʼєктів лобіювання та адвокації за рахунок моніторингу дотримання законодавства.

Згідно із законопроєктом веде і відповідає за рєєстр Національне агентство з питань запобігання корупції (НАБУ). Сам реєстр є публічним — до нього вносять лобістські контракти, джерела фінансування, клієнтів та бенефіціарів.

Ухвалення закону про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні є одним із семи пунктів, які супроводжували надання Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.

  • Україна отримала статус країни-кандидата на вступ до Євросоюзу у 2022 році. Тоді ж Єврокомісія надала Україні план дій для початку переговорів щодо вступу. Він містить низку реформ і законів, які Україні необхідно ухвалити.
  • Західні медіа писали, що ЄС у грудні 2023 року планує офіційно оголосити про початок переговорів щодо вступу. Єврокомісія вважає, що Україна повністю виконала чотири з семи умов.