Німеччина підготувала другу групу військових ЗСУ для роботи із ЗРК Patriot

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Німеччині на одній з баз Військово-повітряних сил Люфтваффе підготували другу групу українських військових для роботи із зенітно-ракетним комплексом Patriot. Курс пройшли близько 70 солдатів і офіцерів ЗСУ. Він тривав понад шість тижнів.

Як передає Deutsche Welle, командувач багатонаціонального тренувального командування генерал-лейтенант Андреас Марлоу заявив, що в навчаннях брали участь досвідчені українські військові — у них за плечима роки служби в підрозділах протиповітряної оборони і досвід роботи з радянськими системами ППО С-300.

Курс розпочався 30 жовтня, після оголошення федерального канцлера Олафа Шольца і посла ФРН, що Україна отримає в зимовому пакеті військової допомоги ще одну ЗРК Patriot. Також у пакеті будуть самохідні зенітні установки Gepard для захисту критичної інфраструктури та системи ППО IRIS-Т. Йдеться саме про системи — з радарами і командними пунктами.

  • Перший комплекс Patriot Україна отримала від Німеччини у квітні 2023 року. Передача ЗРК відбулася одразу після завершення навчання українських операторів, які розпочали освоювати цю систему на початку лютого.
  • Влітку цього року Німеччина передала Україні дві додаткові пускові установки Patriot і ракети до них.