Петра Порошенка вкотре не випустили за кордон у відрядження. У Раді пояснили, чому

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Експрезидент України Петро Порошенко повідомив, що прикордонники не випустили його у відрядження до Польщі та Сполучених Штатів.

За словами Порошенка, у Польщі та США в нього було заплановано «десятки зустрічей». З поляками, зокрема, Порошенко збирався говорити про зняття блокади перевізників на кордоні, а з американцями — про продовження фінансування військової допомоги Україні. Він заявив, що має на руках розпорядження про відрядження, яке підписав спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук, проте його не пропустили прикордонники.

У коментарі медіа речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко заявив, що прикордонники не випустили Порошенка за кордон через те, що його відрядження було скасовано.

Пізніше перший віцеспікер Верховної Ради Олександр Корнієнко в ефірі телемарафону заявив, що скасував міжнародне відрядження Петра Порошенка після отримання листа з грифом «Для службового користування», зміст якого він не може розголошувати.

«Він [Порошенко] вказував як основну підставу — участь у непарламентському заході, партійному форумі Міжнародного демократичного союзу, спільноти, в яку, напевно, входить «Європейська солідарність». Він писав, що паралельно з цим будуть якісь ще зустрічі високого рівня. За нашими внутрішніми принципами участь у партійних заходах допускається, але коли надійшов лист ДСК, який я не можу коментувати, ми вимушені були скасувати це відрядження», — пояснив Корнієнко.

Водночас він запевнив, що Верховна Рада «у штатному режимі» працює у сфері парламентської дипломатії — тобто оформлення закордонних відряджень депутатам із різних депутатський фракцій і груп, зокрема і «Європейської солідарності», продовжується.

  • Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18—60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків.
  • Протягом 27—28 травня 2022 року Порошенко двічі намагався перетнути кордон України з Польщею. Експрезидента не випустили через проблеми з підтвердженням дійсності дозвільного документа на виїзд. Під час проходження паспортного контролю Порошенко надав копію розпорядження голови Верховної Ради Руслана Стефанчука про відрядження делегації, але прикордонники не змогли зчитати QR-код.