Словаччина продовжила заборону на імпорт агропродукції з України

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Уряд Словаччини на чолі з Робертом Фіцо продовжив заборону на імпорт сільськогосподарської продукції та продуктів харчування з України або українського походження.

Про це пише словацьке медіа SITA.

Також Кабмін країни запровадив особливий режим транзиту такої продукції з України через територію Словаччини, назвавши це реакцією на відсутність системного загальноєвропейського рішення.

Спочатку заборона стосувалася пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику, але тепер уряд поширив заборону на 14 товарів, до яких додали мед, солод, цукор, пшеничне борошно, соєві боби, тростинний цукор, ячмінь і пшеничні висівки.

Що відомо про новий уряд Словаччини та його очільника

Роберт Фіцо від проросійської партії Smer учетверте став премʼєр-міністром Словаччини. Перед цим партії «Курс — соціальна демократія» (Smer), «Голос» (Hlas) та Словацька національна партія (SNS) підписали угоду про коаліцію і перерозподіл посад в уряді, а також підтвердили зовнішньополітичну орієнтацію Словаччини на НАТО та Євросоюз. Пізніше словацький премʼєр Фіцо повідомив Єврокомісії, що не надаватиме Україні військової допомоги.

  • 28 квітня 2023 року Єврокомісія досягла угоди з Польщею, Болгарією, Угорщиною, Румунією і Словаччиною щодо імпорту української агропродукції до ЄС. З 2 травня до 5 червня діяла заборона на вільний обіг українських пшениці, кукурудзи, ріпаку і насіння соняшнику в цих пʼяти країнах. Потім угоду продовжили до 15 вересня. Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі та інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає в їхніх країнах, його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.
  • 15 вересня Єврокомісія не стала продовжувати дію ембарго на українське зерно. Польща заявила, що продовжить його в односторонньому порядку. Згодом про такі самі кроки заявили Угорщина та Словаччина.