ГУР: На антиукраїнську інформаційну кампанію «Майдан 3» росія витратила $1,5 млрд

Автори:
Ліза Бровко, Олександр М’ясищев
Дата:

Російська інформаційна операція «Майдан 3», про яку казав Володимир Зеленський, спрямована на розпалювання ворожнечі, загострення суперечностей в Україні, а також поширення страху і паніки.

Про це «Бабелю» розповів представник Головного управління розвідки Андрій Черняк.

«Майдан-3» став найдорожчою російською інформаційною спецоперацією проти України від 2014 року та Революції гідності, на дискредитацію якої росіяни витрачали десятки мільйонів доларів. Загальний бюджет операції сягнув $1,5 мільярда, а для її ведення в Telegram пішло $250 мільйонів.

За його словами, це найдорожча кампанія росії від 2014 року та Революції гідності, на дискредитацію якої росіяни витрачали десятки мільйонів доларів.

Інформаційними та інформаційно-психологічними операціями займаються підрозділи, створені в усіх російських спецслужбах, зокрема в Головному управлінні Генштабу ЗС рф та Федеральній службі безпеки, а також при Міноборони рф та адміністрації путіна.

Наприклад, за проєкт осінньо-зимової дестабілізації в Україні відповідає перший заступник адміністрації путіна Сергій Кірієнко. Також у кремлівському задумі змістити акценти із зовнішньої загрози на внутрішні суперечності в Україні бере участь заступник голови уряду рф Владислав Сурков, який раніше був ідеологом так званого проєкту «Новоросія».

  • У середині листопада президент Володимир Зеленський заявив, що росіяни прагнуть посіяти розкол в українському суспільстві, створити хаос усередині країни та, зрештою, усунути президента. І назвав цю кампанію «Майдан 3».