Журналісти завдяки ролику Чичеріної знайшли російського офіцера, який місяць утримував у підвалі понад 360 жителів Ягідного

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Журналісти завдяки ролику Чичеріної знайшли російського офіцера, який місяць утримував у підвалі понад 360 жителів Ягідного

Семен «Кльон» Соловов

Скріншот з відео

Журналісти «Суспільного» опублікувало фільм-розслідування про російського офіцера із позивним «Кльон», за наказом якого в березні 2022 року в селі Ягідне (Чернігівщина) в підвалі тримали 366 мешканців. Їм довелося жити в підвалі школи 27 днів без їжі, води та світла.

Журналісти почали розслідувати російський воєнний злочин у Ягідному в липні 2022 року. Тоді вони встановили, що в селі стояв 228 мотострілецький полк з Єкатеринбурга. Вони опитали вцілілих свідків, і ті назвали позивний російського командира — «Кльон». Разом із правоохоронцями журналісти встановили багатьох російських військових, але не відповідального за цей воєнний злочин.

Після появи запису концерту російської співачки Юлії Чичеріної, якій СБУ висунула низку підозр, у червні 2023 року розслідування відновили. На концерті для окупантів під Кремінною засвітився «Кльон». Його впізнали жителі Ягідного. Виявилось, що під цим позивним ховається Семен Олександрович Соловов 1987 року народження. Він досі живий та, ймовірно, перебуває на окупованій Луганщині.

Журналісти написали йому, і «Кльон» відповів, що зараз у Луганській області. Коли його прямо спитали про Ягідне, він усе заперечував і казав, що ніколи там не бував. Після розмови з журналістами Соловов видалив листування, а потім запевняв, що людина на імʼя Семен Соловов загинула.

Усі дані про офіцера журналісти передали Службі безпеки України.

  • Село Ягідне Чернігівської області під час вторгнення російських військ було знищене майже вщент. Окупанти зігнали місцевих у підвал школи й тримали їх там майже місяць в антисанітарних умовах. Там померли 10 літніх людей, імена яких люди записали на стіні. Щонайменше сімох людей загарбники розстріляли.