Парламент пропонує штрафувати за насильство за ознакою статі та за сексуальні домагання

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховна Рада схвалила в першому читанні проєкт закону № 8329, який вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення на тлі ратифікації Стамбульської конвенції.

За насильство за ознакою статі пропонують накладати штраф — від 340 до 680 гривень, або призначати громадські роботи від 20 до 40 годин, або виправні роботи на місяць з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт до 10 діб.

Також у Раді пропонують передбачити адміністративну відповідальність за сексуальні домагання, які не спричинили тілесних ушкоджень і не повʼязані з проникненням в тіло іншої людини. За це пропонують штраф від 340 до 850 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин. Якщо сексуальні домагання були щодо людини, із якою службові або трудові відносини, — штраф від 850 до 1 190 гривень або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин.

Людей, які вчинили домашнє насильство або насильство за ознакою статі, можуть затримати до трьох годин для складення протоколу. Якщо треба встановити особу або зʼясувати обставини — до 24 годин.

Крім цього, депутати пропонують запровадити адміністративну відповідальність за неповідомлення про домашнє насильство щодо дитини. Це стосується працівників соцслужби, які мають повідомляти про це в поліцію або до кол-центру з питань запобігання та протидії домашньому насильству. Відповідальність за це — штраф від 340 до 510 гривень (або виправні роботи на один місяць і відрахування 20% зарплати).

Також депутати пропонують, щоб суддя під час розгляду справ про домашнє насильство чи насильство за ознакою статі зʼясовував, чи треба кривдника відправити на проходження спеціальної програми, і пояснював доцільність або недоцільність цього. Раніше направлення кривдників на програми для кривдників було правом, а не обовʼязком судді, тому судді не завжди використовували цю норму.

  • 18 липня 2022 року Україна офіційно здала документи про ратифікацію Стамбульської конвенції (про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству) і стала 36-ю державою, яка це зробила. Україна підписала Стамбульську конвенцію ще у 2011 році, але не могла її ратифікувати через протести церков і консервативних політиків проти вжитого в ній терміну «гендер».
  • У Конвенції йдеться про два види насильства: проти жінок і домашнє. Перше включає будь-яке фізичне, психологічне, економічне чи сексуальне насильство, переслідування чи домагання, зокрема на роботі. Домашнє насильство — це все, що відбувається між партнерами або членами однієї родини без згоди когось із них (наприклад, примус до сексу, шлюбу, аборту, обрізання, стерилізації). Кривдники нестимуть кримінальну відповідальність за будь-який вид насильства. Покарання буде жорстокішим, якщо потерпілі є родичами чи партнерами або якщо свідком насильства стала дитина.
  • 6 грудня 2017 року в Україні криміналізували домашнє насильство — за це суд може відправити громадські роботи від 150 до 240 годин, арештувати на шість місяців, обмежити волю до 5 років або увʼязнити на 2 роки.