Найбільша у світі криптобіржа Binance сплатить США $4 млрд за врегулювання кримінальної справи

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Найбільша у світі криптовалютна біржа Binance має сплатити понад 4 мільярди доларів за врегулювання багаторічного розслідування Міністерства юстиції США щодо відмивання грошей, банківського шахрайства та порушення санкцій.

Це стане одним із найбільших штрафів у кримінальних справах, пов’язаних із криптовалютою, повідомляє Bloomberg.

У судових документах, поданих урядом, йдеться про те, що Binance вирішила не вживати заходів проти відмивання грошей, що, по суті, дозволило фірмі стати розрахунковою палатою для всіх видів незаконних фінансових операцій.

Засновника біржі Чанпена Чжао могли притягнути до кримінальної відповідальності в США, якби справу не врегулювали.

Офіційно ще не оголошували точні терміни, структуру запропонованого рішення, а також конкретні звинувачення. Однак очікується, що Binance заплатить понад $4 мільярди, і це стане одним із найбільших штрафів серед кримінальних справ, повʼязаних із криптовалютою. Рішення можуть ухвалити вже наприкінці цього місяця.

Наразі Чжао проживає в Обʼєднаних Арабських Еміратах, які не мають угоди про екстрадицію зі США, але це не може завадити йому приїхати добровільно.

Наразі Мінʼюст підозрює Binance в ухиленні від американських санкцій проти Ірану та росії. Також відомство перевіряє платформу щодо можливого фінансування ХАМАС.

Як зазначає Bloomberg, Binance планує погодитися з Міністерством юстиції США на сплату $4 мільярдів. Угода означатиме завершення розслідування, що розпочалося у 2018 році.

За даними джерел Forbes, генеральний директор Binance Чанпен Чжао може піти з платформи після врегулювання справи.

  • Наприкінці березня цього року США подали до суду на криптовалютну біржу Binance через регулярні порушення американського законодавства.
  • Найбагатшою людиною 2022 року визнали Чанпена Чжао, засновника Binance. За даними аналітиків Bloomberg, статки Чжао становлять $96 млрд.