Уряд: Енергообʼєкти в Україні отримали три рівні захисту

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Уряд вирішив поділити на три рівні захист обʼєктів енергетичної інфраструктури.

Про це 20 листопада повідомило Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури.

Енергообʼєкти отримали три рівні захисту:

  • Перший рівень — спорудження габіонів та бігбегів. Таким чином захищені 90 обʼєктів у 21 області від уламків дронів і ракет.
  • Другий — це захист від дронів і шахедів. З березня 2023 року будують бетонні конструкції навколо основної мережі «Укренерго». Так захищені 22 підстанції, 63 автотрансформатори у 14 областях.
  • Третій — захист від ракет. У 14 областях захищають 22 підстанції від прямого влучання ракетами.

Усі проєктні рішення узгоджують з Генеральним штабом і Державною службою з надзвичайних ситуацій. Під час проєктування використовують також документацію від фахівців Британії та США.

  • За час минулорічних атак на енергосистему України росіяни пошкодили 270 обʼєктів енергетики — це 50% всієї енергосистеми. Ідеться про 30% генерації та 20% розподільчих мереж. Є обʼєкти, які не підлягають відновленню — їх потрібно будувати заново, на що підуть роки та великі інвестиції. Після ремонту система готова генерувати та передавати світло, питання лише в її стійкості. 12 лютого 2023 року «Укренерго» вперше за час осінньо-зимових атак росії на українську енергетичну систему повідомила, що не має дефіциту потужності.