США виділять ще $500 мільйонів для зміцнення енергетики України

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Сполучені Штати планують надати ще приблизно $500 мільйонів, щоб посилити енергетичну систему України. Кошти спрямують на термінові потреби.

Про це на брифінгу заявив помічник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтт.

США придбають нові трансформатори та допоможуть організувати виробничі потужності для відновлення енергетичної інфраструктури. Також американський уряд працює з Україною над розбудовою децентралізованої енергетичної системи, повністю інтегрованої з Європою та більш стійкої та екологічної.

Історія атак на енергосистему

Від вересня 2022 року російські окупанти за пів року випустили по енергетичних обʼєктах України понад 1,2 тисячі ракет і дронів, приблизно 250 із них влучили в ціль. Через обстріли у країні вводили тимчасові відключення світла, які в окремих випадках тривали кілька діб.

Масовані ракетні обстріли уразили теплову генерацію й електричні підстанції, було обстріляно всі теплові та гідроелектростанції, вони зазнали різного ступеня пошкоджень. В Україні виник дефіцит потужності, увесь осінньо-зимовий період країна намагалася стабілізувати енергосистему.

12 лютого 2023 року «Укренерго» вперше за час осінньо-зимових атак росії на українську енергетичну систему повідомила, що дефіциту потужності немає.

  • Сполучені Штати вже надали Україні понад $520 мільйонів допомоги на енергетичний сектор.