Уряд Італії заборонив виробництво та продаж мʼяса, вирощеного в лабораторії. Таке рішення ухвалили, щоб зберегти місцеві кулінарні традиції.
Про це пишуть Bloomberg та Politico.
Раніше великий попит на штучне м’ясо викликав стурбованість в італійських фермерів. Міністр сільського господарства Італії Франческо Лоллобриджида заявив, що виробництво синтетичних продуктів може підірвати «італійську культуру та самобутність».
Відтепер у країні заборонено виробництво, споживання й продаж їжі та кормів, вирощених із клітинних культур. За порушення закону підприємцям загрожує штраф до €150 тисяч та примусове закриття підприємств.
Мʼясо, яке створюють у лабораторії, культивують з клітин тварин за допомогою біотехнології, тканинної інженерії, молекулярної біології та синтетичних процесів. У результаті виходить продукт, схожий на звичайне мʼясо.
- У квітні 2023 року науковці вперше виростили сало в пробірці. Під час експерименту використовували адипоцити свиней, які потім змішували з іншими доведено безпечними речовинами. Тести показали, що проєкт був успішним — структура штучного жиру відповідала звичайному, у салі містилися ліпіди та інші важливі для смаку й аромату компоненти.
- Раніше австралійська компанія Vow створила фрикадельки з вимерлого мамонта. Мета проєкту — продемонструвати потенціал мʼяса, вирощеного з клітин без забою тварин.