Кембриджський словник обрав слово 2023 року — воно повʼязане зі штучним інтелектом

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Кембриджський словник назвав словом 2023 року hallucinate — перекладається як «галюцинувати».

Традиційне визначення hallucinate — це відчувати щось, чого не існує, як правило, через стан здоровʼя або вживання наркотиків. Проте з підвищенням інтересу до штучного інтелекту в 2023 році, hallucinate почали використовувати в переносному значенні — коли компʼютерні системи видають недостовірну інформацію.

«Той факт, що штучний інтелект може «галюцинувати», нагадує нам, що людям все ще потрібно використовувати свої навички критичного мислення для використання цих інструментів. Чим оригінальніше ви використовуєте штучний інтелект, тим більша ймовірність того, що він зібʼється зі свого шляху», — сказала менеджерка видавництва Кембриджського словника Вендалін Ніколс.

  • У 2022 році словом року, за версією Кембриджського словника, стало слово «гомер». Це було повʼязане зі світовою сенсацією — грою в слова Wordle. Слово «гомер» шукали майже 75 000 разів протягом першого тижня травня 2022 року, коли воно було відповіддю у грі Wordle.
  • Напередодні британський словник Collins назвав «штучний інтелект» словом 2023 року. Це повʼязане з тим, що наприкінці 2022 року штучний інтелект увірвався в суспільну свідомість.