Премʼєр Угорщини виступив проти початку переговорів про вступ України в ЄС

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти переговорів щодо членства України в Європейському Союзі та додав, що це «чітка позиція».

Про це пише Reuters.

У грудні цього року лідери країн ЄС вирішать, чи приймати рекомендацію Єврокомісії та чи запрошувати Київ розпочати переговори про членство, коли Україна виконає всі умови. Будь-яке таке рішення вимагає одностайності 27 членів блоку, тому позиція Угорщини може стати перешкодою.

За словами Орбана, суперечка із Брюсселем щодо мільярдів євро коштів ЄС, виділення яких для Угорщини призупинили через проблеми з верховенством права, не вплине на позицію щодо початку переговорів з Україною.

«Переговори про членство не повинні починатися — це чітка позиція Угорщини. Я хотів би чітко зазначити, що відмова Угорщини від початку переговорів з Україною про членство в ЄС не є предметом бізнес-угоди... Це не може бути повʼязане з питанням коштів, які Угорщина має право отримати», — сказав Віктор Орбан.

  • 8 листопада Єврокомісія рекомендувала розпочати перемовини з Україною про вступ до ЄС. Тепер висновок комісії мають схвалити держави-члени, коли лідери ЄС зустрінуться 14—15 грудня на саміті. Якщо вони офіційно дадуть зелене світло переговорам, виконавчий орган блоку розпочне технічну роботу з підготовки процесу вступу.
  • У грудні 2022 року ЄС заморозив €22 мільярди Угорщини після того, як вирішив, що вона не дотримується правил у сфері захисту права людини та верховенства закону.