У росії дозволили випробовувати ядерну зброю — путін підписав закон

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Президент росії путін підписав закон про відкликання ратифікації глобального Договору про заборону випробувань ядерної зброї.

Про це пише Reuters.

У Кремлі стверджують, що їхня дератифікація договору спрямована на те, щоб росія мала такі ж права, як США, які підписали, але не ратифікували цей договір.

Російські дипломати заявляли, що Москва не відновить ядерні випробування, якщо цього не зробить Вашингтон. Водночас у лютому 2023 року путін доручив підготувати полігон для випробування ядерної зброї на Новій Землі.

Разом з цим 25 жовтня російські війська провели тренувальний «масований ядерний удар» — з космодрому Плесецьк в Архангельській області по полігону «Кура» на Камчатці запустили міжконтинентальну балістичну ракету «Ярс», а із Баренцевого моря з атомного підводного крейсера «Тула» запустили балістичну ракету «Синева».

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань прийняли на 50-й сесії Генасамблеї ООН у вересні 1996 року. Його підписали 177 держав, але ратифікували 138.

  • Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) в щорічному звіті заявив, що країни, які мають ядерну зброю, модернізують і нарощують арсенали. США і росія володіють майже 90% ядерної зброї, що є у світі. Їхні сумарні 2 000 боєголовок перебувають у стані підвищеної боєздатності.
  • Раніше росія призупинила участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, який підписали зі США у 2010 році.