Росія реструктуризувала роботу «вагнерівців» в Африці. Тепер там діють «ПВК Редут» та «Конвой»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Росія після смерті лідера «ПВК Вагнера» Євгенія Пригожина створює нову структуру влади, яка візьме на себе розгалужені операції в Африці.

Про це йдеться в матеріалі американської газети The Wall Street Journal.

The Wall Street Journal опублікувала схему:

  • «Вагнерівців» в Африці замінили дві інші приватні військові компанії — «Редут» та «Конвой».
  • Фінансують ці компанії друзі путіна — Геннадій Тимченко та Аркадій Роттенберг.
  • Заступник міністра оборони Юнус-Бек Євкуров очолює структуру, яка відповідає за операції рф в Африці.
  • Контролює діяльність чиновник ГРУ Андрій Аверʼянов.

Наприкінці серпня та у вересні Євкуров відвідав Лівію, Буркіна-Фасо, Малі та Центральноафриканську Республіку. На кадрах із цих поїздок також були помічені Аверʼянов та командир «Редуту» Костянтин Мірзаянц. «Конвой» очолює Костянтин Пікалов, який раніше керував військовими операціями «вагнерівців» в Африці.

Російські бойовики діють у багатьох африканських країнах — Судані, Малі, Лівії, Мозамбіку, підтримуючи різні сторони в локальних конфліктах. Про збільшення російського впливу в Африці заговорили після 2014 року, коли проти рф запровадили перші санкції. Особливо важливою Африка виявилася для російського оборонного сектора, якого тоді позбавили багатьох контрактів по світу. Якщо до 2013 року частка російської зброї в Африці коливалася в межах 11—25%, то після 2017 року зросла до понад 40%. У 2020 році російською була половина всієї зброї, яку імпортували країни Африки.

Ще один важливий важіль впливу — енергетика. Майже 600 мільйонів африканців не мають постійного доступу до електроенергії, а посухи та інші кліматичні катаклізми все тільки погіршують. З 2019 року деякі країни — Алжир, Гана, Замбія, Нігерія, Руанда — зробили ставку на російську ядерну енергію. Росія навіть обіцяє з часом збудувати на континенті декілька атомних електростанцій.

  • Увечері 23 серпня у Тверській області розбився літак бізнес-класу, що належав власнику «ПВК Вагнера» Євгенію Пригожину. 27 серпня офіційно підтвердили його смерть і смерть ще девʼяти людей на борту. Російська служба BBC писала, що після загибелі Пригожина у бійців «ПВК Вагнера» зʼявилося відразу кілька варіантів для роботи: Росгвардія, Міністерство оборони, «ПВК Редут» або чеченські загони «Ахмат».