Із Болгарії вислали російського журналіста через загрози нацбезпеці

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Державне агентство національної безпеки Болгарії вислало кореспондента «Російської газети» в Софії Олександра Гацака як загрозу національній безпеці.

Про це пише болгарська новинна агенція BTA.

Олександра Гацака позбавили права на вʼїзд і проживання на території держав-членів ЄС. Це пояснюють його «діяльністю, що загрожує національній безпеці Болгарії».

Для вручення наказу про видворення з країни журналіста викликали 29 вересня, але він не зʼявився — натомість переховувався в будівлі російського посольства в Софії. Він був там деякий час, допоки у справу не втрутилося МЗС Болгарії. Після цього він покинув країну.

У Держагентстві національної безпеки Болгарії зазначили, що їхні дії не спрямовані на обмеження свободи слова та вираження поглядів, бо вони дотримуються загальноєвропейських демократичних принципів і цінностей.

Премʼєр-міністр Ніколай Денков додав, що висланий з Болгарії громадянин рф тривалий час порушував закони країни, але це не було повʼязано з його журналістською діяльністю.

  • У вересні Болгарія видворила священників РПЦ через загрозу національній безпеці. Ці священники були «повʼязані з реалізацією різних елементів гібридної стратегії рф щодо цілеспрямованого впливу на суспільно-політичні процеси в Болгарії на користь російських геополітичних інтересів».