Новини

Сербія та Косово дозволять мешканцям переміщатися за внутрішніми паспортами і з поточними автомобільними номерами

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Сербія та Косово підтримали угоду, яка дозволяє мешканцям переміщатися їхніми територіями за внутрішніми паспортами та з поточними автомобільними номерами.

Про це заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

У Брюсселі 27 лютого відбулася зустріч високого рівня в рамках діалогу Белград — Приштина. На ній були присутні голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, президент Сербії Александар Вучич та премʼєр-міністр Косова Альбін Курті. Темою зустрічі була європейська пропозиція щодо нормалізації відносин між Косовом та Сербією.

За словами Борреля пропозицію, яку підтримали 27 країн-членів ЄС, представили​​сторонам у вересні 2022 року. Текст угоди незабаром опублікують на сайті Європейської служби зовнішніх справ.

«У ній встановлюється, що люди можуть вільно пересуватися між Косовом та Сербією, використовуючи власні паспорти, які взаємно визнаються, посвідчення особи та номерні знаки. Це означає, що люди можуть навчатися і працювати, не замислюючись, чи можуть бути проблемою їхні дипломи та місце їх отримання», — зазначив Боррель.

Він додав, що угода може створити нові економічні можливості через ділову співпрацю, нові інвестиції та покращення можливостей для працевлаштування.

Крім того, документ передбачає права для Сербської православної церкви у Косові та захист сербських обʼєктів культурної та релігійної спадщини.