Новини

Влада Китаю на тлі конфлікту із засновником Alibaba Джеком Ма хоче оштрафувати компанію на рекордну для країни суму

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Антимонопольні органи Китаю вивчають можливість оштрафувати на рекордну в історії країни суму гіганта онлайн-ритейлу Alibaba, у засновника якого — Джека Ма — конфлікт із китайською владою.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

За даними співрозмовників газети, штраф може перевищувати $975 мільйонів. Саме таку суму у 2015 році заплатила американська компанія Qualcomm за порушення антимонопольного законодавства, що вважається найбільшим корпоративним штрафом в китайській історії.

Водночас співрозмовники WSJ зазначають, що влада Китаю не має наміру «знищувати» Alibaba, популярну серед місцевих жителів, але для цього корпорації доведеться розірвати звʼязки із засновником і почати тісніше співпрацювати з Комуністичною партією КНР.

Крім того, від Alibaba можуть зажадати відмовитися від практики «вибирай одне з двох», яка забороняє продавцям, що працюють з інтернет-ритейлером, торгувати на інших майданчиках.

Зазначимо, у грудні Держуправління ринкового регулювання Китаю почало антимонопольне розслідування проти Alibaba через підозру, що компанія змушує продавців продавати свої товари лише через свій сервіс.