Новини

Двоє школярів зі США відкрили нову зірку, схожу на Сонце, а з нею — щонайменше чотири екзопланети

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

NASA

Двоє американських підлітків-школярів відкрили зірку і чотири екзопланети в її системі та стали співавторами наукової роботи, яка доводить існування цих раніше невідомих небесних тіл, що перебувають за 200 світлових років від Землі. Хоча в новій системі навряд чи знайдуть життя, вона може дати багато інформації для науки.

Як пише CNN, Жасмин Райт лише 18 років, а її напарнику Катріку Пінглу — 16. Обоє захоплюються астрономією та вчаться у школі в Кембриджі (штат Массачусетс).

За словами дівчини, після виходу наукової роботи в The Astronomical Journal її вітала вся школа. А хлопець поскаржився, що коли розповів батькам про відкриття, ті не відразу зрозуміли його важливість.

Відкриття американських школярів насправді дуже важливе: знайдена ними зірка і чотири екзопланети довкола неї утворюють систему, схожу на нашу. Як пояснив науковий керівник молодих астрономів Тансу Дайлан, вони виявили першу подібну до Сонця зірку, у системі якої понад три екзопланети.

Нова зірка завдяки своїй яскравості дозволила зафіксувати екзопланети, що періодично стають між нею і телескопом. Це неабияка вдача для шукачів небесних тіл в інших зоряних системах. Зазвичай виявлення зірки навіть з однією екзопланетою — уже чудова знахідка для астрономів, адже всі вони мають спільну історію виникнення.

Однак відомо дуже мало зірок, які при цьому мають таку ж масу, як і Сонце. Як пояснив Дайлан, важливість відкриття полягає також у тому, що в подібній зоряній системі значно простіше досліджувати атмосфери небесних тіл.

Наукову роботу американських школярів відзначили в NASA — агентство присвятило відкритій системі статтю на своєму сайті, де описало одну з екзопланет. За даними астрономів, це «пекельно гаряча супер-Земля» — вона більша за нашу планету у 1,5 раза, а температура її поверхні перевищує 800 градусів за Цельсієм, тож там просто не може бути життя.

Імовірно, те ж саме стосується і трьох інших екзопланет, які NASA порівнює з Нептуном — проміжковою ланкою між твердими та газовими планетами, де поява життя теж малоймовірна. Утім, нова система може пояснити загадку формування планет і швидкого руйнування кам’янистих світів, які могли стати чимось на кшталт Землі, однак були приречені на розпад.

Ще одна особливість відкритої системи полягає в тому, що між планетами — двома «супер-Землями» і двома «міні-Нептунами» — досить великий розрив, де не помітили інших небесних тіл. Астрономи зазначають, що в майбутньому розраховують виявити більше екзопланет у цій системі. При цьому якщо хоча б одна з них перебуватиме на потрібній відстані від зірки, її умови можуть виявитися схожими на земні.